Menu

Gehoorzamehond

KC-weert afbeelding

Algemeen


Naar aanleiding van de maatschappelijke ontwikkeling waarbij de hond soms in het negatieve daglicht komt te staan, is de cursus “Gehoorzame Hond” (GH) ontwikkeld. Deze cursus sluit goed aan op de puppycursus (voor honden vanaf 6 maanden oud).


De naam zegt het eigenlijk al….in deze cursus gaat het erom een sociale en gehoorzame hond te krijgen die door zijn gedrag op verantwoorde wijze een plaats in de maatschappij kan innemen zonder overlast te veroorzaken voor zijn omgeving. Zo’n goed opgevoede hond is ook meestal een vrije hond, omdat hij vaak overal mee naar toe mag met zijn baas.


Gehoorzame Hond is een cursus waarin veel onderwerpen uit de dagelijkse praktijk worden behandeld. De cursus is dan ook uitermate geschikt voor de beginnende hondenbezitter. Hem (of haar, natuurlijk) wordt geleerd hoe hij het beste met een hond kan omgaan, hoe een hond denkt en leert, en wat zijn motivatie is om iets te doen. De baas leert ook een groot aantal dagelijkse of veelvoorkomende handelingen op een veilige manier uit te voeren. Het leven met je hond wordt hierdoor voor zowel baas als hond aangenamer. Als baas begrijp je je hond beter en de hond ziet zijn baas ook echt als zijn baas, wat weer rustgevend en geruststellend werkt voor de hond. Een wandeling is dan ook echt een wandeling en geen dagelijks terugkerende strijd. Dit neemt niet weg dat de cursus ook geschikt is voor de gevorderde hondenliefhebber die een extra goede band met zijn hond wil opbouwen of die deze band wil verbeteren.

Iedere hondeneigenaar heeft een dagelijkse routine. Je laat de hond uit, je geeft de hond eten, je borstelt de hond en zo kun je waarschijnlijk zelf ongelofelijk veel dagelijkse bezigheden bedenken. Vaak gaat het, zonder dat de baas er zich bewust van is, tijdens deze alledaagse handelingen verkeerd en ontstaat er een miscommunicatie tussen baas en hond. De inhoud van de cursus Gehoorzame Hond is erop gericht je bewust te maken van deze miscommunicatie, je te laten zien waarom het tot misverstanden leidt en je tegelijkertijd te laten begrijpen waarom het beter is voor hond en baas, en vooral jullie onderlinge relatie, om het anders te doen.


Het boekje maakt een onmisbaar onderdeel uit van de cursus. De theorie is bedoeld om de cursisten een theoretische uitleg te geven over het functioneren van de hond. Tevens staan er richtlijnen in voor gedrag en verzorging van een hond.


Oefeningen van het Gehoorzame Hond I programma:
 • Hond in de auto, waarbij de hond zich rustig dient te gedragen
 • Hond op een veilige manier uit de auto halen
 • Meelopen zonder hinderlijk gedrag
 • Hand geven aan een ander persoon
 • Spel en aandacht van de hond
 • Uitlaten op een toegestane locatie
 • Negeren van trimmer en fietser
 • Wachten op de baas, vastgezet aan een paal
 • Komen op bevel
 • Hond op tafel tillen
 • Oren, keel en poten nakijken
 • Hond op een plaats afleggen en houden

Deze zeer complete cursus behoeft veel persoonlijke aandacht en wordt daarom door twee instructeurs gegeven. Tijdens de les (die een uur duurt) is er altijd gelegenheid om vragen te stellen.


De cursus bestaat uit 14 lessen en 1 afsluitende les waarin het clubexamen wordt afgenomen. Heb je nog vragen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Doorstroming


Vanuit de Gehoorzame Hond kun je doorstromen naar Gehoorzame hond gevorderden.