De behendigheidssport voor honden, tegenwoordig ook vaak agility genoemd, is afgeleid van het Concours Hippique zoals we dat kennen van de paardensport. Het is nog een relatief jonge sport. Eind 1970 werd de sport in Nederland geïntroduceerd, maar inmiddels heeft deze hondensport zich ontwikkeld tot een erkende wedstrijdsport. Er worden o.a. selectiewedstrijden gehouden voor het Nederlands kampioenschap en het wereldkampioenschap.
Voor behendigheid wordt een parcours opgesteld met verschillende soorten toestellen. Het is de bedoeling dat de hond dit parcours in een bepaalde volgorde zo snel mogelijk aflegt met zo min mogelijk fouten. Snelheid en accuratesse zijn dus belangrijk en dat is niet altijd een voor de hand liggende combinatie. Je mag je hond tijdens het lopen met je stem en met gebaren aanwijzingen geven, maar je mag je hond of de toestellen niet aanraken. Je moet dus leren om je aanwijzingen en je lichaamstaal goed op elkaar af te stemmen zodat je hond ook correct kan reageren.
Er zijn verschillende soorten toestellen bij de behendigheid:
De instroom kan komen van de cursus Gehoorzame Hond gevorderde. Een cursist die Behendigheid wil gaan lopen met zijn hond zal zijn hond goed onder appèl moeten hebben. Bij de behendigheid wordt er al vrij snel los gelopen en dan is het dus van belang dat de hond bij de baas blijft. Daarnaast moet een hond ook sociaal gedrag vertonen naar andere mensen en honden. De uiteindelijke beslissing of een koppel door kan blijven gaan, ligt bij de instructeur(s) en wordt, indien nodig, na maximaal vier weken genomen.
Binnen de cursus Behendigheid zijn er drie niveaus: Beginners, Gevorderden 1 en Gevorderden 2. Binnen iedere groep werkt ieder koppel (baas-hond) op zijn eigen niveau.
Bij de Beginners gaat het er in principe om dat hond en begeleider de toestellen leren kennen en goed leren nemen. Parcourslopen is niet het doel van deze cursus, maar afhankelijk van het niveau van de cursisten kan dat wel aan bod komen.
Bij Gevorderden 1 worden de toestellen in parcours gelopen. Dan wordt er meer gewerkt aan, bijvoorbeeld, accuratesse, het gebruik van lichaamstaal en het opvoeren van de snelheid.
Bij Gevorderden 2 draait het voornamelijk om de finesse van het spel. De toestellen beheerst iedereen op dit niveau, maar nu gaat het er niet alleen om om het parcours te lopen, maar om het zo efficiënt mogelijk te lopen. Het nadenken over het parcours en hoe je dat het beste kunt lopen, is nu dus heel erg belangrijk.
De cursus bestaat uit 14 lessen van 60 minuten en een afsluitende les met spel- en wedstrijdelementen. Bij voldoende animo worden er extra activiteiten georganiseerd, zoals een excursie naar een wedstrijd of een handlersdag.
Heb je nog vragen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.
Doorstroming Vanuit de Behendigheid kun je doorstromen naar een hoger niveau: Gevorderden 1 en Gevorderden 2. Gevorderde cursisten die dat willen kunnen op een gegeven moment deel gaan nemen aan lokale en landelijke wedstrijden.